Automobilka Daimler pre málo čipov obmedzuje výrobu v ďalšom závode

15.01.2021 Celý región

Berlín 14. januára (TASR) - Nemecká automobilka Daimler obmedzí produkciu a zredukuje počet pracovných hodín už v druhom závode. Príčinou je celosvetový nedostatok čipov, pre ktorý oznámili obmedzenie výroby aj ďalšie automobilky.

Ako vo štvrtok informoval denník Handelsblatt, ktorý sa odvolal na nemenované zdroje z firmy, Daimler zredukuje výrobu v závode v Brémach a nie je vylúčené, že začiatkom februára ho firma na niekoľko dní zatvorí. V utorok (12. 1.) pritom Daimler informoval, že znižuje počet pracovných hodín vo svojom závode v meste Rastatt.

Viaceré automobilky, ale aj výrobcovia spotrebnej elektroniky zaznamenávajú nedostatok čipov. Dôvodom je rýchle zotavovanie spotrebiteľského dopytu z útlmu, ktorý spôsobila pandémia nového koronavírusu.

Podobné problémy má aj Volkswagen, ktorý v stredu (13. 1.) oznámil, že ešte viac obmedzí produkciu vo svojom hlavnom závode vo Wolfsburgu. Následne, ako informovala agentúra Reuters, dcéra Volkswagenu Audi vo štvrtok oznámila, že 10.000 zamestnancom v závodoch v Neckarsulme a Ingolstadte skráti pracovnú dobu. Od budúceho týždňa až do konca januára bude výroba čiastočne odstavená.
 

Vyberte región

mark